history??

December 9, 2010

salam alyk..harini saje nak cerite camne saya bley menjejakkan kaki ke bumi Mansurah ini.. you know sume org ade takdir masing-masing kan..and sume orang ade impian masing-masing..cumenye nak beritahunye not all dreams can come true..tapi bertuahnye kite ni yang bergelar muslim sebab kite ade senjata iaitu doa..so bila kite nak something kita doa..and even byk cara kan nak dapat doa yang mustajab..


anyway, enough of that..camne bley tercampak ke sini..?sebelum ke sini saya bersekolah di MRSM Langkawi batch yang ke 7 ( 2005-2006 )..and sebelum itu di SMK Abdul Rahman Talib, Kuantan.. dulu time bersekolah di Kuantan, saya selalu tengok buku redaksi tahunan dan mencari-cari pelajar-pelajar yang keluar selepas tingkatan 3.bukan apa, saya rasakan kalau tinggal di bawah sekolah yang sama dengan tempat umi mengajar macam tak berkembanglah..


kebanyakan senior-senior saya keluar je tingkatan 3, mereka ke MRSM..saya time tu dengar macam-macamla pasal MRSM..and memang teringin nak rasa duduk kat asrama.actually walaupun nak duduk asrama memang dah doa dalam hati supaya tak duduk dorm <banyak cerita hantu kot>..Alhamdulillah bila result trial keluar, sume borang pun keluar..and dengan tak sabarnye mula menyuruh umi membeli borang MRSM..


lepas result PMR selang beberapa minggu lepas itu, dapatlah tawaran macam-macam..tak ingat dah dapat tawaran apa..tapi yang ingatnye choice Langkawi..takut jugak nak tinggalkan rumah time tu..sebab first time kot berpisah dengan family..


kat langkawi, memang macam-macamlah jadi..baru nak kenal dunia..dulu duduk sekolah kat Kuantan macam tak kenal apa-apa..maybe sebab students datang dari sume negeri mostly kat sini..saya dan 4 orang lagi kawan termasuk kawan baik saya, Syafira yang alhamdulillah menerima tawaran ke MRSM Langkawi..


masa kat Langkawi impian macam-macam..tapi tak tahulah kenapa..itulah nak cakap takdir Allah kan..study macam tak kena..kalau nak tahu kalau duduk asrama memang lumrah belajar dalam suasana yang ramai orang dan kadang-kala bising..dan ditakdirkan-Nya, saya tidak boleh menerima situasi itu.. 


lepas dari MRSM, result pun keluar..alhamdulillah ok.tapi dengan keputusan yang saya dapat saya tahu saya susah untuk dapat tawaran belajar bidang yang saya minati..jadi, balik ke Kuantan, saya pun buatlah research sendiri tentang tempat yang boleh saya pergi..memang bukak macam-macam page la..pasal GMN pun bukak jugak sebab ada kawan saya ni yang mengajak..pastu saya x jadi sebab mendapat tahu amount yang dimintanya untuk perkhidmatan terlalu tinggi..


saya pun terus mencari-cari..dan alhamdulillah, saya terjumpalah satu laman di Kementerian Pengajian Tinggi ( KPT ).. < click untuk ke page >


memang dulu tak pernah terlintas pun untuk ke Timur Tengah untuk melanjutkan pelajaran kerana kalau timur tengah je mesti cop ustad ustazah.. tapi saya pun print je borang-borang ke Timur Tengah.. ada ke Mesir, Morocco dan Jordan.. antara Mesir dan Jordan, saya pilih Mesir.. so, saya isilah borang itu..dan walaupun banyaklah perkara yang diminta termasuk terjemahan keputusan SPM ke Arab serta NOC.. saya gagahkan juga..


then, saya hantarlah.. masa tu dalam bulan 4 tahun 2007 tak silap saya.. saya fikirkan kalau hantar bulan 4 paling lama maybe ambil masa dalam 2 bulan kot.. ok takpelah.. sementara itu, saya ambil keputusan untuk masuk ke Matrik Melaka.. bukan apa, risau kalau-kalau tak dapat tempat..


Di Matrik Melaka, alhamdulillah saya ambil keputusan untuk berubah.. Macam-macam dapat belajar time kat Matrik.. walaupun suasananya hectic, belajar susah tapi kawan-kawan alhamdulillah supportive.. sekarang saya fikir ada hikmah kenapa saya di Melaka.. 


sebelum exam final sem 1, sume orang pulang bercuti ke rumah bersempena Hari Raya Aidilfitri.. masa tu, saya macam da tawar hati dan memikirkan yang maybe tak dapat tempat di Mesir.. kemudian apabila raya tiba, kami sekeluarga pulang ke kampung.. masa raya ke dua tak silap, umi tiba-tiba berlari dan memeluk saya.. 


katanya, Duta Mesir telefon, Dato' Zainal dan memberitahu umi bahawa nama saya telah pun ada di kedutaan Mesir.. Beliau bertanya mengapa saya belum bertolak.. masa tu, dah berkecamuk minda..perlu pergi ke tinggal sahaja di Matrik.. Dato' Zainal mempelawa saya untuk pergi bersamanya kerana mudah untuk beliau menguruskan visa dan sebagainya..


namun, saya menolak kerana ingin berfikir dahulu dan setelah pulang ke Matrik dan membuat keputusan saya pun bertekad untuk keluar..2 atau 3 hari sebelum saya keluar barulah saya memberitahu room mate saya, Husnul, Syida dan Anne.. 


mereka sempat lagi bergabung tenaga dengan class mates untuk membuat kejutan dengan mengadakan majlis perpisahan untuk saya <terharu sangat masa tu>.. 


untuk ke Mesir as a student memerlukan visa pelajar.. namun, oleh kerana saya belum mendapat surat tawaran KPT dalam masa tersebut, umi dan ku< ayah saya > bercadang untuk memperoleh visa dengan bantuan agensi persendirian ( GMN ).. 


setelah menguruskan borang-borang untuk keluar dari Matrik, saya pun tiba di Mesir pada tanggal 28/ 10/ 2007..


alhamdulillah hari ini sudah di tahun 4 pengajian konvensional di Universiti Mansurah.. saya amat bersyukur kerana takdir saya telah menemukan saya dengn kawan-kawan di sini.. insyaAllah ada rezeki dan umur yang panjang, kita akan dapat sama-sama berbakti di Malaysia kelak..


sekian, thx for your time! =)=)


0 comments:

Post a Comment

a story of an old woman and the prophet Muhammad SAW~